Johan Geenens

Geboorte datum:
10/10/1970
Woonplaats:
Avelgem

Ongeacht het grafische werk, de etsen en de linosneden die we sinds 2002 van Johan Geenens kennen, kunnen we zijn teken – en schilderwerk als een bijzonder te waarderen bijdrage zien. Sinds 1998 zien we het werk van Geenens vooral lokaal, maar ook in Luik of Geneve opduiken.  Ook onder kunstenaars kan je de naam van Johan meer en meer met een combinatie van verwondering en bewondering horen opduiken.

 

Het werk van Geenens is zwijgzaam, maar eens je het binnenwandelt opent zich  een veelheid van nieuwe ruimtes.  Reeksen tekeningen onder de titel “nog een kasteel” lijken vlechtwerken van lijnen, die naarmate je ogen zich aanpassen kleine weloverwogen plaatsen, en in elkaar gevlochten verbonden ruimtes worden. Zo laat hij ons microscopisch kleine dingen gade slaan, alsof zijn neus op het blad, onze zinnen naar een anders overwogen plek kan brengen. Sober is zijn keuze van materialen zoals balpen, pastelkrijt, potlood…

 

Eens hij voor schilderdoek en acrylverf kiest, komen onwaarschijnlijke kleurcombinaties tevoorschijn. Zijn netwerken en kluwens van lijnen worden dan kleine, onooglijke fragiele plekjes, een wereld van subtiele kleurentiteiten,gefixeerd op plaatsen waar penseel het doek niet of nog nauwelijks aanraakt, en de verf via adhesie (de natuurlijke aantrekking van tegengestelde materialen) het doek ontmoet.

 

Het werk van Johan Geenens heeft een enorme autonomie, zijn teken – en schilderwerk reageert niet op, maar regeert een soort van kunst waar de handeling van de kunstenaar verwondering samenbrengt met een weloverwogen dwang te handelen.  L’Art pour l’Art, verbijsterend als je deze tegelijk exclusieve als inclusieve  weg naar de diepte kunt volgen.

 

Tussen de talloze plaatsen waar zijn werk werd getoond zijn de onvergetelijke momenten moeilijk te onderscheiden, zijn werk werd meermaals met een prijs onderscheiden, werd opgenomen in collecties  en in verschillende publicaties.

 

Naast het plastisch werk ontwikkelde Geenens een al even opmerkelijke bijdrage in de muziekwereld als lid van “The Wild Classical Music Ensemble” (WCME).

 

Tekst door Mark Cloet.

 

De werken van Johan Geenens zijn voorlopig niet meer te koop.

Maak een afspraak

Indien je de artotheek wil bezoeken, of werken wil afhalen, terugbrengen of omwisselen (gelieve te specifiêren) kan je een afspraak maken op een van onze beschikbare momenten.